Renovera fasad

Vad är fasadrenovering?

Fasadrenovering innebär att förbättra eller återställa en byggnads utsida, vilket kan inkludera allt från rengöring och målning, till att reparera spruckna eller skadade delar. Syftet kan vara att förlänga byggnadens livslängd, förbättra dess estetiska utseende, eller för att uppfylla byggnadsregler och standarder. Renoveringsprocessen kan också innebära att byta ut material som blivit gamla eller skadade, eller att tillämpa energieffektiva uppgraderingar.

Varför är fasadrenovering viktig?

Skydda byggnaden

Fasaden är byggnadens första försvarslinje mot väder och vind. När fasaden börjar visa tecken på skada, som sprickor eller flagnande färg, kan detta indikera att det finns risk för vattenskador eller andra problem inuti byggnaden.

Förbättra utseendet

En renoverad fasad kan ge byggnaden ett fräscht och attraktivt utseende. Detta kan vara särskilt viktigt om byggnaden är en del av ett företags image eller om det är en bostad som är till salu.

Förbättra energieffektivitet

Fasadrenovering kan innefatta installation av isolering eller andra energieffektiva uppgraderingar, vilket kan leda till lägre energikostnader och en mer hållbar byggnad.

Uppfylla byggnadsregler och standarder

I vissa fall kan en renovering krävas för att en byggnad ska vara i linje med byggnadsregler och standarder, särskilt om byggnaden är äldre eller om reglerna har ändrats sedan den byggdes.

Öka byggnadens värde

En välunderhållen och attraktiv fasad kan öka byggnadens värde, vilket kan vara fördelaktigt om du planerar att sälja i framtiden.

4 saker att tänka på när du ska renovera fasaden

1

Tillstånd och regelverk

Innan du påbörjar en fasadrenovering är det viktigt att förstå vilka tillstånd och regelverk som kan vara relevanta för din byggnad och plats. Du bör kolla in lokala bygglagar och du kan behöva ansöka om tillstånd för vissa typer av arbete. Glöm inte att det också kan finnas särskilda regler för historiska byggnader.

2

Budget

En renovering av fasaden kan vara en betydande investering, så det är viktigt att ha en klar budget i åtanke. Denna budget bör inkludera kostnaden för material, arbetskraft, eventuella tillstånd, samt en buffert för oväntade kostnader. Prisjämförelse och offertbegäran från olika leverantörer och hantverkare kan hjälpa till att hålla kostnaderna under kontroll.

3

Materialval

Valet av material kan ha stor inverkan på både kostnad och slutresultat. Du bör överväga vilka material som passar bäst med byggnadens ursprungliga arkitektur, men också vilka material som kan förbättra byggnadens energieffektivitet och hållbarhet. Om du vill behålla byggnadens ursprungliga utseende kan det också vara viktigt att matcha befintliga material.

4

Professionell hjälp

Fasadrenovering är vanligtvis ett stort projekt som kräver teknisk kompetens. Även om du är händig kan det vara bra att anlita en professionell för att säkerställa att arbetet utförs korrekt och säkert. En professionell entreprenör kan också hjälpa till med att navigera genom bygglagar och tillståndsprocesser.

Söker du ett företag för fasadrenovering i Stockholm kan vi rekommendera AJ Tak & Plåt AB. De erbjuder pålitliga och hållbara arbeten och du kan förvänta dig skräddarsydda lösningar som passar din byggnads unika behov, utförda av ett team av erfarna och kvalificerade hantverkare. Befinner du dig i Göteborgsområdet kan vi i stället tipsa om JR Johnssons eller Malmö Fasad & Kakel för dig som bor i Malmö.

Olika fasadtyper

Tegelfasad

Tegel är ett mycket hållbart och brandbeständigt material som ger en traditionell och tidlös estetik. Det finns i olika färger och former och kan variera i pris beroende på kvaliteten.

Träfasad

Trä ger en naturlig och varm estetik till en byggnad. Det kräver dock mer underhåll än vissa andra material, men kan vara mycket hållbart om det sköts ordentligt.

Stenfasad

Stenfasader, inklusive natursten och konststen, ger en robust och elegant estetik. Sten kan vara dyr men är mycket hållbar och kräver lite underhåll.

Metallfasad

Metallfasader, som kan inkludera stål, aluminium och koppar, ger en modern och ofta industriell look. De är ofta lätta, hållbara och kräver lite underhåll.

Betongfasad

Betong är ett mycket robust och hållbart material som kan formgjutas i nästan alla former. Betongfasader kan vara släta eller texturerade och ger en modern och minimalistisk estetik.

Glasfasad

Glasfasader används ofta på moderna byggnader och skapar en transparent, ljus och luftig känsla. De kan dock ha energieffektivitetsutmaningar och kräver noggrant underhåll.

Plastfasad

Plastfasader, som inkluderar vinyl och andra syntetiska material, är oftast kostnadseffektiva, lätta att underhålla och finns i ett brett utbud av färger och stilar. De kan dock vara mindre hållbara och miljövänliga än vissa andra material.

Vanliga frågor

Vad kostar det att renovera fasaden?

Kostnaden kan variera beroende på en rad faktorer som storleken på byggnaden, vilket material som används, arbetskomplexitet och regionen. I Sverige kan priset ligga mellan cirka 500 och 2 000 kronor per kvadratmeter. Detta inkluderar inte eventuella kostnader för tillstånd, design eller oväntade utgifter. Det är bäst att be om en offert från flera entreprenörer för att få en mer noggrann uppskattning.

Hur ofta behöver man renovera?

Frekvensen beror på materialtypen och omgivande klimatförhållanden, men generellt sett bör en fasad inspekteras och eventuellt renoveras var 10-20 år. Vissa material, som trä, kan kräva mer regelbundet underhåll, medan andra, som tegel eller sten, kan hålla betydligt längre utan att behöva stora reparationer.

Vilken fasadtyp är billigast?

I allmänhet är vinyl- eller plastfasader bland de mest kostnadseffektiva alternativen när det gäller material. De är billiga att installera och kräver relativt lite underhåll. Det är dock viktigt att beakta livslängd och hållbarhet, eftersom dessa faktorer kan påverka den totala kostnaden över tid.

Vilken fasad är bäst?

Den "bästa" fasaden beror på flera faktorer, inklusive byggnadens utseende, lokalt klimat, underhållsbudget och hållbarhetsmål. Tegel- och stenfasader är mycket hållbara och kräver lite underhåll, medan träfasader kan ge värme och charm men kräver mer underhåll. Metall- och glasfasader kan vara idealiska för en modern estetik. Det är viktigt att diskutera dina specifika behov med en expert innan du bestämmer dig för ett material.