Fasadtvätt – behåll husets livslängd

Vad är fasadtvätt?

Med fasadtvätt innebär det att du mekaniskt eller kemiskt rengör, tvättar och behandlar din smutsiga fasad. Detta måste göras då fasaden kan vara berikad på mögel och alger vilket är väldigt skadligt för både utomhus- och inomhusmiljö. På flodatakvård.se kan du läsa mer om vad fasadtvätt är och varför detta är så viktigt att hålla koll på. Du kan här också boka tid för en fasadtvätt av riktiga proffs.

Varför tvätta fasaden?

Som tidigare nämnt kan alger och mögel uppstå på din fasad, vilket också är den främsta orsaken till att du måste fräscha upp den. Mögel och alger ökar idag på våra fasader i samband med att klimatet ständigt blir varmare och fuktigare. Trots alla fördelar med fasadtvätt, kommer det en tid då tvätt ensamt inte räcker. Faktorer som långvarig exponering för hårt väder, skador eller ålder kan göra att fasaden behöver mer omfattande åtgärder. Det är här fasadrenovering kan vara lösningen. Genom att renovera fasaden kan du ge ditt hus nytt liv, förbättra dess utseende och förlänga dess livslängd ytterligare

Vad du får ut genom att göra en tvätt på fasad

 • Du blir av med alger och mögel
 • Färgen på fasaden bevaras
 • Risken för ytterligare påväxt minskar
 • Fasadens livslängd förlängs

Kan livstiden på en fasad förlängas genom en tvätt?

Ja det kan den. Genom att göra en grundlig städning, lägga på rätt medel och impregnera fasaden kan väggarnas livslängd förlängas enormt. En impregnerad fasad kräver inte mycket underhåll samtidigt som den håller väta, fukt och röta borta.

Risker med att inte tvätta fasad

Om fasaden på huset är skadat av fukt kan detta påverka ditt inomhusklimat. Detta eftersom fukten bidrar till svamp och mögel, vilket är väldigt skadligt.

Hur ofta ska man tvätta fasaden?

Hur ofta du ska göra detta beror på färgtyp och miljön runt om huset. När du börjar se att fasaden blir smutsig samt små prickar i form av alger är det dags för en tvätt. Ju snabbare du tar aktion, desto enklare blir tvätten.

Fasadtvätt – hur gör man?

Det finns olika metoder för hur du ska tvätta din fasad om du väljer att göra detta själv. Allt beror också på hur smutsig den är. Vid en rejält smutsig fasad måste du skrubba ordentligt för att få bort smutsiga partiklar innan du lägger på alla medel. Finns mögel på fasaden måste du också använda lite starkare medel för att få bort dessa. Du kan på biltema.se hitta bra medel för att få rent din fasad ordentligt.

Olika metoder för hur du ska tvätta fasaden

 • Stenfasad – Tvättas med en hetvattenhögtryck och reverserande dysa
 • Träfasad – Tvättas med olika vattengenomlöpande borstar av polypropylen och polyester
 • Putsade fasader – Ultrarent vatten eller kemikalierengöring följt av en spolning av varmt vatten

Fasadtvätt – pris

Priset för en bra fasadtvätt beror på om du väljer att göra tvätten själv eller om du väljer att anlita en professionell firma. Cirkapriset för att ta hjälp av en firma brukar ligga på cirka sju tusen kronor efter rotavdraget. Sedan spelar andra faktorer givetvis in också om du väljer en firma – vilka du kan se nedan.

 • Vart du bor
 • Hur stort huset är
 • Vilken firma du väljer
 • Hur stort projektet är

Använd rotavdraget

Att anlita en firma kan spara dig både tid och pengar, detta tack vare rotavdraget samt att du undviker alla onödiga kostnader som kan komma att läggas på ytterligare produkter om städningen görs själv. På rutavdrag.se kan du läsa ytterligare vad avdraget betyder, hur vilka tjänster som är godkända att använda avdraget på och hur mycket avdraget ligger på. Här hittar du de vanligaste frågorna.