Fasad

Hur väljer man material för att få en bra och stark fasad?

De flesta inser att fasaden spelar en mycket stor roll för husets utseende. Alla tänker dock inte på livslängden och underhållet som krävs för olika fasadmaterial. Genom att göra ett smart val går det både att åstadkomma en vacker fasad och slippa en hel del underhåll och reparationer. Faktum är att en väl genomförd fasadrenovering kan vara avgörande för att skydda byggnaden, förbättra dess estetik, och till och med öka dess värde.

Dyrt vs billigt fasadmaterial

Vissa fasadmaterial är dyrare, men en något högre inköpskostnad kan ibland tjänas igen flera gånger om på lång sikt. Trots allt kostar det mycket pengar att regelbundet behöva reparera fasaden, inte minst om man anlitar hantverkare för arbetet. Fasadvalet inverkar också på uppvärmningskostnaden. Vissa material är energisnåla och bidrar till att sänka behovet av uppvärmning.

Att tänka på när du ska byta fasad

Att blanda olika material till fasaden är ett tänkbart alternativ. Sydsidan är faktiskt mest utsatt på ett hus generellt sätt. En husägare bör alltså klä den hussidan med ett mer tåligt material. Dock måste man ta hänsyn till omgivningen. Vissa tror att de kan göra vad som helst med sin fasad, men ibland finns det restriktioner.

Kommunen beslutar om bygglov

Det är kommunen som beslutar om miljön runt huset, eller det omgivande kulturlandskapet, kan drabbas negativt och då nekar de bygglov. Vanligtvis är det inga problem att få bygglov, men om man har en något mer udda lösning eller bor i ett känsligt område är det bäst att vara på den säkra sidan med fasaden.

Olika typer av fasader

Träfasad

I Sverige är det väldigt vanligt med träpaneler som fasadbeklädnad. Detsamma gäller i Norge och Finland. Fördelen med trä är att det är relativt billigt och många uppskattar att det är ett naturligt material. Oftast används gran, kärnfuru eller lärk. Nackdelen är att detta kräver underhåll i form av ommålning ungefär vart sjunde år. En del skador och sprickor uppstår enkelt med ett så kallat levande material. Lyckligtvis är träfasader enkla att reparera.

Tegelfasad

Brända block av lera kan ha olika färg beroende på lertyp. Hållbarheten är utmärkt och kan vara i flera hundra år. En annan fördel är att tegel är brandsäkert jämfört med trä. Nackdelen är att det är dyrt och arbetsintensivt att bygga en tegelfasad. Den händige kan mura själv, men räkna med att det tar lång tid.

Betongfasad

I detta fall är det oftast hela förbyggda ytterväggar som är monterade av proffs. Detta är alltså ingenting som går att göra själv. De håller i flera hundra år, är brandsäkra och dessutom energisnåla. Enda nackdelen är att vissa inte tycker om utseendet.

Plåtfasad

Plåtfasader brukar tillverkas av plastbelagd stålplåt eller lackerad aluminium. De håller i minst 50 år och är förvånansvärt enkla att montera. Det är ett brandsäkert och stabilt fasadmaterial. Problemet är att om skador väl uppstår är det ganska svårt att åtgärda dessa på egen hand. Därför är det viktigt att vid plåtarbeten anlita en expert inom området. Se till att anlita ett rutinerat plåtslageri för att åtgärda skador eller om en totalrenovation behövs. Företaget JWPlåt.se arbetar som plåtslagare i Stockholm och har lång erfarenhet av både tak- och plåtfasader. Just svårigheten av att åtgärda skador gör är en av anledningarna till att plåtfasader är ett något ovanligare val för bostadshus, men de kan ge ett snyggt och modernt intryck och anlitar man en utbildad plåtslagare behöver man inte oroa sig över sin fasad.

Fasadstege

När ni väl valt vilken typ av fasad ni vill ha brukar ofta nästa stege vara att välja vilken typ av fasadstege ni vill använda er av. Det finns en hel del stegtillverkare där ute, men vi skulle vilja rekommendera dessa stegar som vi tycker håller mycket bra kvalité!

Säkerhet vid fasadbyte

Glöm inte säkerheten vid fasadbyte. Att hyra en skylift eller liknande underlättar avsevärt. Besök Liftexperten och se utbudet av olika saxliftar som finns att köpa.